Начало > Тестени > Пълнозърнест хляб с кимион

Пълнозърнест хляб с кимион

Пълнозърнест хляб с кимион|escape
80
x1
3
80
минути
x1
порции
3
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Затопля се малък емайлиран съд, сваля се от огъня и се налива 1 кафена чашка хладка вода. Слага се маята за хляб и с чаена лъжичка се разбърква, докато се получи рядка каша.

  2. В кръгла тава се пресяват двата вида брашно. Ако се пресеят и втори път ще бъде още по-добре, защото се аерират.

  3. В средата се прави „кладенче“ (вдлъбнатина). В него се сипват солта и разбитата на кашица мая, която обаче не се оставя да шупне. Бърка се отначало с лъжица, като се налива постепенно хладка вода (2 ½ чаени чаши хладка вода, може и повече), след което с набрашнени ръце започва да се меси.

  4. До тавата се държи чиния с пресято брашно и от време на време ръцете се потапят в него. Тестото се меси, като се прегъва и се натиска с кокалчетата на прегънатите си пръсти. Ако е необходимо се добавя още брашно, за да стане гъсто тестото и да не лепне по ръцете. Тестото се меси докато стане твърдо и гладко. 

  5. Тестото се поставя в намазана с масло тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва в продължение на 2-3 часа. При втасването тестото увеличава обема си. Ако невтасалото тесто стига до половината от височината на тавата, то втасалото тесто изпълва цялата тава. 

  6. С масло се намазва и тавата в която ще се пече хляба. 

  7. Тестото се поставя и отгоре се намазва с разбития жълтък и се поръсва с кимиона. Хляба се набожда с вилица през 4-5 см. 

  8. Хляба се пече на силна фурна десетина минути, после печенето продължава на умерен огън. 

  9. Когато хлябът се зачерви равномерно, тогава той е опечен. Изважда се, докато е топъл горната му кора се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа.

  10. Така се пставя да престои докато изстине, а не се реже докато е топъл, защото тогава той образува дебела кора и става клисав.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?