Пълнен шаран с ориз, орехи и стафиди
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Шарана се измива и почиства. Правят се малки разрези от двете страни на рибата. Овкусява се с подправките. Накълцаният розмарин и част от чесъна се напъхват внимателно в направените разрези.
-
В касерола с капак, в малко зехтин се задушават нарязания на ситно лук и чесън. Подправят се с подправки според вкуса. Добавя се ориза, вместо вода се налива бяло вино и се задушава до полуготовност.
-
Плънката се премахва от котлона и се оставя да изстине и поеме от ароматите.
-
Ореховите ядки се счукват (не много на ситно). Добавят се към плънката заедно със стафидите и ситно нарязания магданоз.
-
Шарана се напълва с плънката, зашива се добре и се слага в тава за печене. Намазва се с малко зехтин и се покрива с алуминиево фолио.
-
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С около 30-40 минути. Изважда се от фурната.
-
Нарязват се резенчета лимон, които се поставят внимателно в прорезите на рибата.
-
Шарана се връща обратно във фурната без алуминиевото фолио и се допича до златисто.
-
В подходяща чиния за сервиране се поставят няколко листа зелена салата и върху тях се прехвърля внимателно рибата. Декорира се според предпочитанията.