Пълнен артишок с мус от сирена
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 глава артишок
-
За муса от сирена:
- 100 г синьо сирене
- 100 г сирене бри
- 50 г рикота
- 100 мл готварска сметана
- 30 мл бяло вино
- 4 зрънца карамфил
- 10 г бадем
- 5 г сол
- 5 г бял пипер
Начин на приготвяне
-
Артишока се изчиства от грубите листа докато не се стигне до сърцевината, изрязва се върха и се издълбава мъхестата част.
-
Слага се да се вари за 25-30 минути.
-
Сметаната се загрява на котлон, към нея се прибавят синьото сирене, сиренето бри, бялото вино, карамфила, солта, пипера и се оставя да кипне. Снема се от котлона и се разбърква добре.
-
Вече готовия мус от сирена се пълни в сварения артишок.
-
Филетирания бадем се запича на тиган и след това с него се гарнира.