Постна запеканка с леща и картофи
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.ч. бульон зеленчуков
- 1 ч.л. хранителна мая
- 1/2 ч.ч. леща
- 1/4 ч.ч. ечемик
- 1 бр. моркови
- 1 гл. лук кромид стар
- 1/2 ч.ч. орехови ядки смлени
- 3 бр. картофи
- 1 ч.л. брашно тип 500
- 1/2 ч.л. вода
- 2 щипка сол
- 2 щипка черен пипер млян
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява предварително на 175 С.
-
В голям тиган на средна температура се смесват бульона (1 ч.ч. и малко), хранителната мая, лещата и ечемика. Оставя се да покъкри около 30 минути.
-
През това време, в друг тиган се смесват оставащия бульон, нарязания на едро морков, нарязаният на ситно лук и натрошените орехи. Готви се до омекването им, около 15 минути.
-
След това се кипва тенджера с леко подсолена вода. Добавят се нарязаните картофи и се сваряват за 15 минути. Отцеждат се и се намачкват. Брашното и водата се смесват и с бъркане се прибавят към тигана с морковите, връща се на тих огън, за да се сгъсти. Тази смес се слага към лещената и се подправя със сол и пипер.
-
Разпределя се на дъното на касерола или дълбока тавичка. Отгоре се намазва с картофеното пюре.
-
Запича се във фурната докато покафенее, за около 30 минути.