Понички с ванилов крем
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 ч.ч. краве прясно мляко
- 4 бр. яйца
- 18 с.л. захар
- 100 мл олио
- 1 щипка сол
- 15 г мая
- 500 г брашно тип 500
- 1 с.л. краве масло
- 3 пак. шушулка ванилия
- 3 пак. шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Маята се слага да шупне в леко затоплено мляко (1 ч.ч.). Добавят се 8 с.л. захар и се бърка до пълното й разтопяване.
-
Постепенно се добавят и 4 белтъка, олио, сол, 450 г брашно. Разбърква се добре.
-
Тестото се слага в плик и се слага в топла вода, така ще втаса по-бързо.
-
За крема останалото мляко се разделя на две. Едната част се слага на котлона, като към нея се добавят останалата захар и маслото. Сваряват се.
-
Във втората половина от млякото се слагат разбитите предварително жълтъци и останалото брашно.
-
Двете части се разбъркват до получаване на еднородна смес.
-
Тестото се разделя на малки топки. От всяка се разточва кръг и се слага от крема. Оформя се като топка.
-
Поничките се оставят да втасат повторно и се пържат в сгорещено олио.