Питка за здраве
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в хладката вода с 2 ч. л. захар и 2 с. л. брашно и се оставя да шупне.
-
Сипва се в средата на брашното и се замесва средно меко тесто с останалите продукти.
-
Втасва 40 минути. Отделя се 1/3 топче тесто и се поставя в средата на тава с диаметър 28 см върху хартия за печене.
-
Останалото се разделя на 7 топчета. Първото се разточва на тънък лист и с чашка или формичка се изрязват по 5 броя кръгчета, от които се оформят 6 броя цветенца с топче в средата (вижте снимката за оформянето на цветята).
-
Изрязват се и листенца. Останалите 6 части се разточват до елипсовидна форма, в средата се поставя натрошено сирене. Навиват се на рулце, като краищата се изтъняват, прищипват се и се извиват към средата на рулцето.
-
Нареждат се край топчето в средата, а отгоре се поставят цветята и листенцата. Втасва още 20 минути, намазва се с разбит жълтък и се поръсва със семена.
-
Пече се в умерена фурна на 170 С за 40 минути.