Питка Пролетно цвете
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Маята се разбива в топлата вода със захарта и се оставя да шупне.
-
Замесва се меко тесто с останалите продукти (без жълтъка, олиото и сиренето) и се оставя да втаса 40 минути.
-
Отделят се 3 топчета с големина на яйце. Останалото тесто се разделя на 3 равни части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и се поръсва с натрошено сирене.
-
Корите се нареждат една върху друга. В центъра на корите се поставя чашка, от нея навън се правят 8 разреза и се получават 8 части.
-
Всяка се усуква, леко се разпъва и се оформят листата на цветето.
-
От двете топчета се оформят два фитила, сплитат им се двата края, свързват се като венец и се поставят в средата на питката.
-
Последното топче се разточва, изрязват се 8 кръгчета, от 6 се оформя една роза, останалите две за листенца. Поставя се в средата на венеца.
-
Втасва още 20 минути. Намазва се с разбит с 1 с.л. олио жълтък и се поръсва със семена.
-
Пече се в загрята фурна 170 С около 30 минути, като към края се покрива с фолио, да не прегори.