Питка Ин и Ян
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В 100 мл от водата се разбива маята със захарта и се оставя за 10 минути да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалата вода, сол, олио, леко разбити яйца и се замесва меко тесто. Оставя се на топло 30 минути да втаса.
-
Тестото се разделя на 4 части. Три се разточват на кръгли кори с диаметър на тавата, в която ще се пече. Всяка се намазва с олио и се поръсва с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга, като последната не се намазва.
-
С нож се очертава през средата на питката S-образна линия. Останалото тесто се оформя на дълги фитили, които се усукват, като преди това се отделя едно малко топче тесто, което се разточва и от него се изрязват формички за цветята.
-
Част от фитила се поставя в средата върху разреза, а останалите обикалят питката. Поставя се по едно цветенце от двете страни. След 10-15 минути се намазва с разбит с 1 с. л. олио жълтък и се поръсва със семена.
-
Пече се в умерена фурна 180 C, до готовност.