Начало > Тестени > Питка Ин и Ян

Питка Ин и Ян

Питка Ин и Ян|escape
90
x8
1
90
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 3 с.л. олио
  • 2 бр. яйца
  • 800 г брашно тип 500
  • 20 г жива мая
  • 1 с.л. семена микс
  • 1 бр. яйчен жълтък
  • 100 г сирене краве
  • 400 мл вода

Начин на приготвяне

  1. В 100 мл от водата се разбива маята със захарта и се оставя за 10 минути да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалата вода, сол, олио, леко разбити яйца и се замесва меко тесто. Оставя се на топло 30 минути да втаса.

  2. Тестото се разделя на 4 части. Три се разточват на кръгли кори с диаметър на тавата, в която ще се пече. Всяка се намазва с олио и се поръсва с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга, като последната не се намазва.

  3. С нож се очертава през средата на питката S-образна линия. Останалото тесто се оформя на дълги фитили, които се усукват, като преди това се отделя едно малко топче тесто, което се разточва и от него се изрязват формички за цветята.

  4. Част от фитила се поставя в средата върху разреза, а останалите обикалят питката. Поставя се по едно цветенце от двете страни. След 10-15 минути се намазва с разбит с 1 с. л. олио жълтък и се поръсва със семена.

  5. Пече се в умерена фурна 180 C, до готовност. 

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?