Пилешки пай с маслини
минути
порции
сложност
Съставки
- 400 кг пилешко филе
- 400 г бутер тесто
- 150 г маслини зелени
- 2 с.л. зехтин
- 70 мл сметана течна
- 1 ч.л. сол
- 2 щипка черен пипер млян
- 2 ск. чесън стар
- 2 стр. босилек
Начин на приготвяне
-
Месото се нарязва на малки парчета. Чесъна се запържва в зехтина и се добавя месото. Филето се овкусява със сол и пипер преди да се пържи.
-
Малко преди пилето да се махне от котлона, се залива със сметаната. Сместа се оставя около 15 минути на котлона. Месото не трябва да се сготви напълно.
-
Тестото се разделя на две половини. Едната, разточена, се слага във формата на тавата, в която ще се пече. Отгоре се разпределя сместа за плънката. Отгоре се поръсва със ситно нярязан босилек и нарязаните на малки колелца маслини.
-
Отгоре се захлупва с втората половина тесто, също разточено на кора.
-
По желание се намазва с разбит жълтък, за да блести пая.