Пилешки гърди с прошуто, пармезан и бадеми върху чътни от ябълки
минути
порции
сложност
Съставки
- 10 мл зехтин
- 30 г филиран бадем
- 30 г прошуто крудо
- 150 г пилешко филе
-
за чътнито:
- люта чушка
- 4 връхчета селъри
- морков
- 1 зелена ябълка
- 20 г джинджифил
- 20 г стафиди
- 1 с.л. кафява захар
- 20 мл винен оцет
- 20 мл сок от лайм
- 60 мл бяло вино
-
и още:
- 50 г мед
- сок от половин лайм
- 50 г масло
- 30 г течна готварска сметана
Начин на приготвяне
-
Пилешкото се сготвя в умерено нагрят тиган с малко мазнина за по 3-4 минути от всяка страна.
-
Поръсва се с половината от бадемите с пармезан и се завива в два листа прошуто.
-
Фурната се загрява до 200 градуса и се запича за 5 минути
-
Поръсва се с останалия бадемов пармезан и се допича до златисто.
-
Моркова, ябълката и крушата се измиват, обелват и почистват.
-
Ябълката, крушата, моркова, джинджифилът и селарито се нарязват на ситни кубчета.
-
Всички продукти се смесват и се готвят на слаба температура около 30 минути.
-
Меда, маслото и сока от зелен лимон се затоплят в тиган.
-
След като заврат се отстраняват от котлона и се прибавя сметаната. Соса се разбърква и отново се затопля за да се сгъсти.
-
В подходяща чиния се оформят чътни от ябълка, круша и морков, пилешките гърди и се заливат със соса.
-
За декорация се използват листа от мента и селари.