Пиле със сос от мента и краставици
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 с.л. зехтин
- 12 ск. чесън стар
- 1 с.л. гарам масала
- 1 ч.л. сол
- 2 щипка черен пипер млян
- 800 г пилешки гърди
- 6 бр. арабски питки
- 1 бр. краставици
- 180 мл краве кисело мляко
- 2 стр. мента прясна
- 1 щипка джинджифил
Начин на приготвяне
-
В малка купа се слагат зехтина, счукания чесън, гарам масалата, джинджифила, щипка сол. Разбъркват се и пилето се намазва от двете страни. Оставя се за 15 минути да се маринова.
-
Загрява се грил-тигана. Пилето се поставя и се грилова от двете страни.
-
Последните две минути от печенето, се слагат и питките да се загреят и от двете страни.
-
За ментовия сос краставицата се разрязва и семките й се отстраняват с лъжица. Внимателно се нарязва на тънки филийки. В малка купа се смесват млякото и намачканата мента. Внимателно се разбъркват заедно с краставицата. Поръсва се на вкус със сол и пипер. Охлажда се до момента, в който ще се сервира. Получават се около 2 чаши.
-
Пилето се сервира с ментовия сос и парчета лайм.