Пиле с гъби, бяло вино и сметана
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г топено сирене
- 2 с.л. олио
- черен пипер
- 2 с.л. масло
- брашно
- 200 мл бяло вино
- 100 мл растителна сметана
- 3 стръка мащерка
- 1 скилидка чесън
- 500 г пилешки гърди
- 500 г печурки
- сол
Начин на приготвяне
-
Пилешките гърди се нарязват. Гъбите се почистват от пънчетата, обелват се и се режат натънко. Чесънът се наситнява.
-
Месото се овкусява със сол и черен пипер.
-
Поръсва се с брашно и се разбърква. След това се слага в цедка, за да падне излишното брашно, запържва се в половината от маслото и олиото и се изважда.
-
Гъбите, чесънът и наситнената мащерка се запържват в същия съд в останалата половина от олиото и маслото.
-
Налива се виното. Щом течността се редуцира, се добавя сметаната.
-
Прибавя се сиренето.
-
Месото се връща в съда. Налива се много малко вода, колкото да се разреди леко сосът. Готви се още 2–3 минути и се дърпа от котлона.
-
Ястието се сервира горещо, с гарнитура по избор.