Начало > Основни ястия > Печено ризото с гъби и бекон

Печено ризото с гъби и бекон

Печено ризото с гъби и бекон|escape
40
x4
1
40
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

  • 4 мл олио
  • 400 г гъби
  • 115 г бекон
  • 1 гл. лук кромид стар
  • 2 ск. чесън стар
  • 350 г ориз
  • 4 ч.ч. бульон пилешки
  • 85 г пармезан
  • 2 стр. магданоз пресен

Начин на приготвяне

  1. Загряват се 2 с.л. от олиото в тиган, слагат се гъбите, нарязани предварително и се бъркат за 2-3 минути. Прехвърлят се в чиния. 

  2. В това олио се слага бекона и се бърка 2 минути, или докато стане златист. Слага се в същата чиния при гъбите. 

  3. Загрява се останалото олио в тенджера, запържват се лука и чесъна, добавя се ориза и се бърка за 2-3 минути. 

  4. Бульона се добавя към ястието постепенно, като се бърка постоянно. Подправя се със сол и пипер. Оставя се да заври. Сваля се от котлона и ястието се премества в глинен гювеч. 

  5. Покрива се с капак и се пече за около 20 минути в загрята фурна на 180 фурна. Трябва оризът на омекне и да поеме почти целия бульон.

  6. Поръсва се с пармезан, отново се слага капака и се пече още 15 минути или докато оризът се разгърне напълно. 

  7. Преди сервиране се поръсва с наситнен магданоз. 

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?