Печено ризото с гъби и бекон
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Загряват се 2 с.л. от олиото в тиган, слагат се гъбите, нарязани предварително и се бъркат за 2-3 минути. Прехвърлят се в чиния.
-
В това олио се слага бекона и се бърка 2 минути, или докато стане златист. Слага се в същата чиния при гъбите.
-
Загрява се останалото олио в тенджера, запържват се лука и чесъна, добавя се ориза и се бърка за 2-3 минути.
-
Бульона се добавя към ястието постепенно, като се бърка постоянно. Подправя се със сол и пипер. Оставя се да заври. Сваля се от котлона и ястието се премества в глинен гювеч.
-
Покрива се с капак и се пече за около 20 минути в загрята фурна на 180 фурна. Трябва оризът на омекне и да поеме почти целия бульон.
-
Поръсва се с пармезан, отново се слага капака и се пече още 15 минути или докато оризът се разгърне напълно.
-
Преди сервиране се поръсва с наситнен магданоз.