Печено пиле в сос с естрагон
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг пилешко филе
- 45 г масло
- 1 щипка сол
- 1 пак. бял пипер
- 120 мл вино бяло
- 450 мл бульон пилешки
- 1 бр. дафинов лист
- 1/2 пак. мащерка
- 1 пак. естрагон
- 3 с.л. брашно тип 500
- 200 г сметана квасена
Начин на приготвяне
-
Избира се тава, която да побере пилешкото, наредено едно до друго. Намаслява се с 15 г масло.
-
Пилето се овкусява с пипер и сол и се подрежда в тавата.
-
Фурната се загрява на 160 градуса и пилешкото се пече до златисто.
-
С миксер се разбъркват 450 мл предварително разтворен пилешки бульон, бяло вино, мащерка и естрагон. Добавят се в тавата към пилето.
-
Когато стане готово, пилето се изважда от тавата.
-
В отделен съд се прави запръжка с 15 г масло и 3 с.л. брашно, към което се добавя сосът от пилето и сметаната. Оставя се да къкри до желаната плътност.
-
Всяка пържола се сервира с около 60 мл сос, като по желание се украсява със стръкче пресен естрагон.