Печено пиле с орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- 8 с.л. краве масло
- 200 мл краве кисело мляко
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 бр. яйца
- 1 ч.ч. брашно тип 500
- 200 г орехови ядки
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер млян
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сусам
- 2 бр. пиле
- 1 ч.ч. стафиди
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 С. Маслото се стопява в тава за печене.
-
Киселото мляко и лимоновия сок се смесват. Към тях се добавя и яйцето.
-
В друг съд се смесват брашното, 150 г от орехите (смлени), сол, червен пипер, черен пипер и сусам.
-
Пилетата се нарязват на 4 или на порции (но трябва да са предварително обезкостени).
-
Овалват се в брашнената смес. Парчетата пиле се потапят откъм кожата в маслото. Обръщат се един път, за да се намаслят и от другата страна. Накрая се оставят с кожата нагоре.
-
Поръсват се с останалите орехи, но този път по-едро начукани.
-
Пече се за 1 час и 25 мин. На половината време от готвенето се поръсва със стафиди.