Печено пиле с картофи и лимон
минути
порции
сложност
Съставки
- черен пипер
- сол
- 1 лимон
- 5 стръка розмарин
- 40 г масло
- 2 скилидки чесън
- 300 г картофи
- 1 пиле
- червен пипер
Начин на приготвяне
-
Пилето се измива, подсушава и порцира. Натрива се добре със сол, черен и червен пипер. Намазва се хубаво с маслото.
-
Пилето се слага в тавичка и се пече на 220 градуса, около 10 минути.
-
През това време картофите се нарязват и се запържват за кратко в мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови.
-
Картофите се поставят в тавата, около пилето. Посоляват се леко, добавят се нарязаният на филийки лимон и около 1 ч.ч. вода.
-
Добавят се чесъна и розмарина.
-
Фурната се намалява на 180 градуса и се пече още около 40 минути.