Печено пиле на фурна с ароматни подправки
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 5 скилидки чесън
- 1 лимон
- 1 ч.л. мащерка
- 1 пиле
Начин на приготвяне
-
Кипва се вода и в нея се слага за 5 минути един цял голям лимон.
-
В хаванче се счукват 2 скилидки чесън и към тях се добавят зехтина, мащерката, солта, черния и червен пипер.
-
Сместа с подправките се разбърква и с нея пилето се намазва отвън.
-
Пилето се посолява отвътре със сол и черен пипер, и се добавя горещия лимон, но преди това се продупчва няколко пъти с нож. Във вътрешността на птицата се добавят и 3-4 скилидки чесън.
-
Избира се подходяща тавичка, малко по-дълбока, и в нея се слага хартия за печене.
-
Фурната се пуска само на горен грил с вентилатор или само на горен грил.
-
Пилето се пече за 1 час в предварително загрята на 200-210 градуса фурна. Пече се 45 минути с обърнати надолу гърди, а в последните 15 минути се обръща. Това се прави за да не станат сухи гърдите, които се нуждаят от по-малко време, за да се сготвят.