Печено медено пилешко със сусам
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г пилешко филе
- 1/2 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер млян
- 100 г галета
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. сусамово олио
- 1 ч.л. чили сос
- 2 ск. чесън стар
- 1 ч.л. джинджифил
- 1/2 ч.ч. бульон пилешки
- 4 с.л. соев сос
- 100 г мед
- 1/4 ч.ч. оцет
- 1/4 ч.ч. кафява захар
- 2 с.л. царевично нишесте
- 2 с.л. вода
- 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне
-
Пилешкото се нарязва на парчета. Овкусява се със сол и черен пипер.
-
Всяко парченце се овалва в галета. Нарежда се в тавичка, застлана с хартия за печене. Леко се поръсва с олио и се пече на 180 С 25-30 минути.
-
За приготвянето на соса сусамовото олио се загрява, към него се добавят чили соса, пресования чесън и пресния джинджифил. Разбърква се.
-
Разрежда се с бульона и се добавят соевия сос и меда. Разбърква се и се оставя за малко да се готви. Добавят се оцета и кафявата захар.
-
След това се добавя царевичното нишесте, предварително размито в 2 с.л. вода. Оставя се на котлона, докато сосът се сгъсти достатъчно.
-
Когато пилешкото е готово се изважда в купа, залива се със соса и се разбърква. Преди сервиране се поръсва със сусама.