Печена ципура с билки
минути
порции
сложност
Съставки
- 650 г ципура
- 1 с.л. зехтин
- 8 клонки мащерка
- 8 клонки майоран
- 5 листа чай
- 1 1/2 връзка магданоз
- 2 стръка дафинов лист
- 1 к.л. черен пипер
- 2 зърна карамфил
- 50 г брашно
- 30 г краве масло
- 50 мл бяло вино
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Рибата се почиства, измива и подсушава.
-
Намазва се със зехтин от всички страни и се слага в широк съд.
-
На дребно се нарязват мащерката, майоранът, градинският чай и магданозът. Рибата се поръсва с подправките, добавят се дафиновите листа, зърната черен пипер и карамфилът.
-
Съдът се покрива и се оставя за 1-2 часа в хладилник.
-
Рибата се изважда и се овалва в брашно. Поръсва се със сол и с черен пипер на вкус.
-
В голям тиган се загрява малко зехтин и рибата се запържва от двете страни на умерен огън до златисто.
-
Рибата се поставя с останалата от пърженето мазнина в подходящ съд за печене. Добавя се виното, което трябва да покрива само дъното на съда. Разпределя се маслото на малки парченца върху рибата.
-
Пече се около 20-30 минути, след което рибата се изважда внимателно и и се поставя в чиния за сервиране.
-
Поръсва се с малко сос от печеното, лимонов сок и магданоз.