Патладжан ветрило с бекон и чедър
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Продуктите са за три средно големи патладжана.
-
Патладжаните се измиват и на всеки се правят няколко разреза по дължина, като в края при дръжката си трябва да останат цели.
-
Посоляват се обилно и се слагат в купа със студена вода за 1час, за да се отстрани горчивия им сок, след което отново се измиват обилно с вода и подсушават.
-
През това време се приготвят останалите продукти, като доматите, сиренето и скилидките чесън се нарязват на тънки филийки.
-
На дъното на тава се слага хартия за печене, подреждат се патладжаните, като във всеки разрез се слага парче сирене, чесън, парчета домат и бекон.
-
Посоляват се, поръсват се с мащерка и се поливат с малко зехтин, притискат се леко, така че да се разтворят като ветрило.
-
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пекат на 200 С за 1 час. Фолиото се отстранява и се запичат за още 10 минути на 180 С. Тавата се изважда от фурната.
-
Кашкавала се нарязва на тънки парченца, слага се сирене чедър върху всеки разрез на патладжаните и отгоре се поставят резенчета кашкавал.
-
Патладжаните се запичат още около 10 минути до разтопяване на сирената.