Панакота с ягодов сос
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 мл сметана течна
- 200 мл краве прясно мляко
- 20 г желатин
- 600 г ягоди
- 270 г захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 пак. шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
В тенджерка се сипват сметаната, прясното мляко, ванилията и 150 г от захарта. Поставят се на котлона при умерена температура, като се разбърква до пълното разтваряне на захарта и се внимава да не кипне сместа.
-
Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне за около 15 мин.
-
Когато захарта е напълно разтворена в млечната смес, тенджерката се маха от котлона и в нея се добавя желатинът, разбърква се до разтварянето му. Оставя се да се охлади леко, след което се сипва равномерно в чашки или купички. Прибира се в хладилник за няколко часа да стегне кремът.
-
През това време се приготвя ягодов сос. Ягодите се почистват и нарязват на парчета и се посипват с останалата захар.
-
Тиган се поставя на котлона да загрява и в него се добавят ягодите и лимоновият сок, разбърква се и се готвят до получаване на средно-гъст сос, маха се от котлона и се оставя да се охлади.
-
Преди сервиране, към готовата панакота, се добавя от ягодовия сос и стръкче мента.