Пай с ягоди
минути
порции
сложност
Съставки
-
за намазване:
- 1 жълтък
- 1 ч.л. прясно мляко
-
За плънката:
- 500 г ягоди
- ч.ч. кафява захар
- 1 шушулка ванилия
-
За тестото:
- 2 с.л. вода
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 2,5 ч.ч. брашно
- 200 г масло
Начин на приготвяне
-
Маслото се нарязва на парченца и се поставя в хладилника за 15 минути.
-
След това се смесват маслото и брашното, солта и захарта и започват да се месят (получават се едри трохи, като сместа може да се претрива през ръцете – от топлината им постепенно маслото омеква и поема брашното). Резултатът все още не напомня на хомогенно тесто, затова се добавя водата и продължава да се меси, докато се оформи в топка, която не се разпада – около 5 минути. Готовото тесто се увива във фолио и се поставя в хладилника.
-
Ягодите се измиват, почистват и нарязват. Слагат се в тенджера заедно с ванилията и захарта, и сместа се вари при непрекъснато бъркане, около 10 минути. Оставя се да се охлади леко.
-
От охладеното тесто се откъсват 2/3, които се разточват между два листа хартия за печене или фолио (така се точи по лесно) или върху плот, поръсен с брашно, на тънка кръгла платка.
-
Блата се прехвърля в тавичка за пай с диаметър 24 см, като трябва да покрива и стените. Отгоре се изсипва ягодовата плънка и се заглажда.
-
Останалото тесто се разточва на правоъгълник, от който се нарязват ленти, с които се прави "решетка" върху плънката.
-
Жълтъка се разбива с прясното мляко и с четка се намазва върху тестото.
-
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят.