Начало > Десерти > Пай с ягоди

Пай с ягоди

Пай с ягоди|escape
55
x8
2
55
минути
x8
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Маслото се нарязва на парченца и се поставя в хладилника за 15 минути. 

  2. След това се смесват маслото и брашното, солта и захарта и започват да се месят (получават се едри трохи, като сместа може да се претрива през ръцете – от топлината им постепенно маслото омеква и поема брашното). Резултатът все още не напомня на хомогенно тесто, затова се добавя водата и продължава да се меси, докато се оформи в топка, която не се разпада – около 5 минути. Готовото тесто се увива във фолио и се поставя в хладилника.

  3. Ягодите се измиват, почистват и нарязват. Слагат се в тенджера заедно с ванилията и захарта, и сместа се вари при непрекъснато бъркане, около 10 минути. Оставя се да се охлади леко.

  4. От охладеното тесто се откъсват 2/3, които се разточват между два листа хартия за печене или фолио (така се точи по лесно) или върху плот, поръсен с брашно, на тънка кръгла платка.

  5. Блата се прехвърля в тавичка за пай с диаметър 24 см, като трябва да покрива и стените. Отгоре се изсипва ягодовата плънка и се заглажда.

  6. Останалото тесто се разточва на правоъгълник, от който се нарязват ленти, с които се прави "решетка" върху плънката. 

  7. Жълтъка се разбива с прясното мляко и с четка се намазва върху тестото.

  8. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?