Пай с круши
минути
порции
сложност
Съставки
-
за масленото тесто:
- 1 яйце
- 50 г пудра захар
- 150 г брашно
- 100 г масло
-
За плънката:
- 1 пак. ванилена захар
- настъргана кора от лимон
- 15 г нишесте
- 50 мл бяло вино
- 100 г захар
- 200 г круши
Начин на приготвяне
-
Нарязаните круши се сваряват заедно със захарта и виното. Нишестето се разтваря със студена вода и се долива като се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Накрая се добавят ванилената захар и настърганата кора от лимон. Оставя се да се охлади.
-
Замесва се тесто от размекнатото масло, брашно, яйце и пудра захар. Оставя се за 1 час в хладилника.
-
От тестото се разточва кора с дебелина 0.5 см и се оставя настрани малка топка от тестото за приготвяне на лентички за декорация.
-
Тестото се разстила в намазнена форма за пай, като се покриват и стените. Охладената плънка се изсипва и се покрива с лентичките.
-
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 20 минути (до зачервяване).