Ореховки с мая
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.ч. брашно тип 500
- 20 г мая
- 1 ч.ч. краве прясно мляко
- 1 ч.ч. орехови ядки смлени
- 3 с.л. захар
- 250 г краве масло
- 2 бр. яйца
- 1 пак. шушулка ванилия
- 1 шепа пудра захар
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и се оставя да втаса.
-
Белтъците се разбиват на гъст сняг и внимателно се смесват с орехите.
-
Маслото се разбива на пяна и се смесва с разбитите жълтъци и втасалата мая. Постепенно, при непрекъснато бъркане, се добавя брашното.
-
Oмесва се тесто, което се накъсва на малки парчета.
-
В средата на всяко топче се слага по малко от ореховата плънка. Оформят се и се нареждат в намаслена тавичка. Оставят се да втасат.
-
Сладките се изпичат в силна фурна. Изчаква се да изстинат, след което се потопяват за кратко в хладка вода и се овалват в пудра захар, разбита с ванилията.