Орехови целувки
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 бр. яйчен белтък
- 150 г захар
- 150 ч.ч. орехови ядки смлени
- 1 пак. шушулка ванилия
- 100 г черен шоколад
- 20 г масло
Начин на приготвяне
-
Белтъците и захарта се слагат в тенджера с по-дебело дъно. Разбъркват се добре и се прибавят смлените орехови ядки.
-
Сместа се слага на огъня и се бърка непрекъснато с дървена лъжица, докато се загрее добре. Внимава се да не загори.
-
Щом се свали от огъня, се ароматизира с ванилията.
-
От напълно изстиналата смес с мокри ръце се оформят малки целувки.
-
Нареждат се в намазнена тавичка и се слагат във фурната, загрята на 200 градуса.
-
Градусите се намаляват до 150, а щом целувките се напукат, фурната се изключва и се оставят да се сушат, докато фурната изстине. Целувките трябва да се изсушат, а не да се препекат.
-
За глазурата шоколада се начупва на малки парчета и се разтапя на водна баня. Двата края на целувките се потапят в него.