Мусака с кашкавал
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 глави лук
- 45 мл олио
- 1 скилидка чесън
- 560 г кайма
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1/2 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 200 г пасирани домати
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер
- 1 кг картофи
-
за заливката:
- 280 г кисело мляко
- 2 яйца
- 1 с.л. брашно
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне
-
Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко.
-
Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира.
-
Добавя се доматеният концентрат и се разбърква.
-
Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите.
-
Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
-
Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава.
-
При тях се добавя каймата.
-
Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
-
Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите, и се пече до готовност в предварително загрята фурна.
-
За заливката: киселото мляко се разбива с яйцата и брашното. Овкусява се със сол и черен пипер.
-
Мусаката се залива с яйчено-млечната смес.
-
Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.