Миди в сос с бяло вино
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. брашно
- 120 мл бяло вино
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. лимонов сок
- сол
- черен пипер
- 24 миди
- 1 с.л. магданоз
Начин на приготвяне
-
Олиото се загрява в плитък съд за готвене с капак, от типа на касерола. За предпочитане е съдът да бъде керамичен.
-
Лука и чесъна се сотират леко, докато поомекнат.
-
Добавя се брашното, разбърква се и се запържва за минута.
-
Добавят се виното, дафиновия лист, лимоновия сок, черен пипер и сол на вкус.
-
Оставя се да покъкри за около 5 минути, под капак.
-
Мидите се добавят към соса и съда отново се покрива с капак. Вари се, докато мидите се разтворят.
-
Поръсват се с магданоз и се сервират.