Мазурек (Полша)
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 г краве масло
- 4 с.л. захар
- 60 г бадеми
- 1 ч.л. лимонова кора
- 2.50 ч.ч. брашно тип 500
- 3 бр. яйчен жълтък
- 1 щипка сол
- 1 щипка канела на прах
- 180 г кайсии сладко
- 180 г сладко от череши
- 1 шепа пудра захар
- 2 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
Маслото и захарта се смесват и се разбиват с миксер до получаването на крем.
-
На ръка се разбъркват бадемите, лимонената кора и брашното. Слагат се и два жълтъка, но предварително сварени. Разбърква се добре.
-
Слагат се 3-я жълтък, солта и канелата. Прави се гладко тесто от продуктите. Може да се използва и кухненски робот.
-
Тестото се слага в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 30 минути.
-
През това време фурната се загрява на 190 С.
-
Отрязва се 2/3 от тестото и отново се прибира в хладилника. Останалото тесто се разточва и се слага в тава или форма за тарт с отделящо се дъно. Надупчва се с вилица. Намазва се с разбито яице с малко вода.
-
Останалото тесто се изважда, разточва се и се нарязва на ивици. Прави се решетка върху другото тесто и се намазва с разбито яйце.
-
Пече се за 20-30 минути до златисто.
-
Оставя се да се охлади, слага се в плато за сервиране и с малка лъжичка квадратчетата на решетката се напълват с пълнежа. Сладката се редуват, като може да се използват и само плодовете от тях.