Лучник с кайма
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В тенджерка с олио се задушават нарязания на полумесеци лук и чесъна. Преди да са напълно готови, се прибавя размитата с малко вода кайма и се пържи до побеляване на каймата.
-
Следват нарязаните чушки (и доматено пюре по желание). Задушава се до готовност. Плънката не трябва да е течна, за да може лучникът да се изпече добре отвътре.
-
Слагат се подправките, разбърква се и се оставя да изстине.
-
През това време тестото се разделя на две равни части. Едната се разточва на кора с диаметър по-голям от дъното на тавата, в която ще се пече. Тавата се намаслява и кората се слага така, че да покрива и стените й. Отгоре се разстила половината от плънката.
-
От втората част от тестото се разточват две кори с диаметър, колкото на тавата. Едната кора се слага върху плънката, а върху нея се изсипва останалата плънка. Покрива се с втората кора и излизащото от стените тесто се загръща навътре.
-
Намазнява се леко отгоре и се набожда с вилица.
-
Пече се в предварително загрята фурна до готовност.