Лесни кроасани с масло
минути
порции
сложност
Съставки
- 15 г жива мая
- 1/4 ч.ч. вода
- 2 бр. яйчен жълтък
- 1 ч.ч. краве прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 650 г брашно тип 500
- 300 г краве масло
- 1 бр. яйчен белтък
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлата вода и се оставя настрана да шупне.
-
Жълтъците се разбиват и се разбъркват с топлото мляко, солта, маята и 2/3 чаша от брашното. Разбива се до хомогенизиране и се оставя настрана.
-
Маслото се смесва с останалото брашно. Ще се получи трошлива смес.
-
Добавя се към сместа с маята. Разбърква се с шпатула, докато цялото брашно се намокри добре. Покрива се и се оставя за 2 часа да втаса. Трябва да е добре изстудено, ако ще се остави по-дълго в този вид.
-
Тестото се изважда на набрашнена повърхност и се разточва в кръгла форма. Нарязват се триъгълници. Навиват се, като се започне от дебелата част.
-
Кроасаните се слагат в намазнена тава за печене. Покриват се с кърпа и се оставят на стайна температура да втасат повторно.
-
Белтъците се разбиват и всеки кроасан се намазва с четка.
-
Пекат се на 190 С за около 20 минути.
-
Могат да се сервират още топли или студени, с малко масло и любимо сладко.