Начало > Основни ястия > Леща с гъби и маслини

Леща с гъби и маслини

Леща с гъби и маслини|escape
45
x2
1
45
минути
x2
порции
1
сложност

Съставки

  • 1 стр. магданоз пресен
  • 1 к.л. сол хималайска
  • 1 щипка черен пипер млян
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 бр. лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 ск. чесън глави
  • 1 шепа маслини зелени
  • 100 г домати консерва
  • 150 г леща
  • 6 бр. гъби печурки

Начин на приготвяне

  1. За да се приготви маринатата в голяма купа се смесват зехтина, сока и кората от лимона, мащерката, ригана и черния пипер.

  2. Предварително накиснатата за около час леща се измива в гевгир под студена течаща вода. Прехвърля се в тенджера и се залива с 2 ч.ч. вода. Оставя се да заври, после капака леко се открехва и се вари на тих огън още 15-20 минути, или докато омекне. Отцежда се добре. 

  3. В тиган се загрява зехтина, задушават се нарязаните на ситно скилиди чесън, прибавят се  доматите и се задушава до редуциране на водата от доматите. Към края се добавят лещата и нарязаните на ситно маслини.

  4. Междувременно в плитък съд се подреждат почистените от пънчетата печурки. С лъжица гъбите се напълват. Останалата смес се разпределя равномерно в тавичката. Покрива се с алуминиево фолио. 

  5. Пече се около 15-20 минути във фурна, докато омекнат и станат готови гъбите. Украсява се с листчета пресен магданоз.

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?