Леща с гъби и маслини
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За да се приготви маринатата в голяма купа се смесват зехтина, сока и кората от лимона, мащерката, ригана и черния пипер.
-
Предварително накиснатата за около час леща се измива в гевгир под студена течаща вода. Прехвърля се в тенджера и се залива с 2 ч.ч. вода. Оставя се да заври, после капака леко се открехва и се вари на тих огън още 15-20 минути, или докато омекне. Отцежда се добре.
-
В тиган се загрява зехтина, задушават се нарязаните на ситно скилиди чесън, прибавят се доматите и се задушава до редуциране на водата от доматите. Към края се добавят лещата и нарязаните на ситно маслини.
-
Междувременно в плитък съд се подреждат почистените от пънчетата печурки. С лъжица гъбите се напълват. Останалата смес се разпределя равномерно в тавичката. Покрива се с алуминиево фолио.
-
Пече се около 15-20 минути във фурна, докато омекнат и станат готови гъбите. Украсява се с листчета пресен магданоз.