Лазаня с пене
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 глава лук
- 200 г домати
- 250 г кайма
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер
- 200 г кашкавал
- 400 г пене
-
За соса Бешамел:
- 5 с.л. олио
- 5 с.л. брашно
- 600 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
-
Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се каймата и се разбърква, подправя се със сол и с черен пипер на вкус и се оставя да се сгъсти.
-
В друг съд се приготвя сосът "Бешамел": олиото се сгорещява и в него се запържва брашното до зачервяване, добавя се млякото, като се бърка непрекъснато.
-
Сосът се бърка, докато се сгъсти и стане хомогенен, подправя се с малко сол и черен пипер на вкус и се маха от огъня.
-
Пенето се сварява до полуготовност и се смесва с каймата. Разбърква се добре и се поствая в тава, "подравнява" се и отгоре се покрива със соса "Бешамел".
-
Поръсва се обилно с настъргания кашкавал и се пече в предварително загрята на 180 ºС фурна за 30-40 минути.