Лазаня ал Форно
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 г кори за лазаня
- 1 ск. чесън стар
- 1 гл. лук кромид стар
- 2 с.л. олио
- 250 г кайма
- 3 с.л. доматено пюре
- 150 мл сметана течна
- 40 г пармезан
- 150 мл краве прясно мляко
- 40 г краве масло
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. розмарин
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Корите се слагат една по една в 1 1/2 л вода (вряща и подсолена) и се варят 2 минути. Когато са готови, се заливат със студена вода и се оставят в нея.
-
Чесъна се счуква. Лука се обелва и нарязва. Запържват се в олиото.
-
Добавя се каймата и след като се запържи, се слага пюрето. Захлупва се и се оставя да къкри.
-
Подправя се със сол, пипер и останалите подправки. Ако се получи суха смес, се добавя малко вода.
-
За соса се смесват сметаната, млякото и пармезана.
-
Корите се отцеждат. Фурната се загрява на 200-220 С.
-
Тавата се намазва с масло и се редят кори, кайма, сметанов сос, и така, докато продуктите се изчерпат. Трябва да се завърши със сос.
-
Отгоре се слагат бучици масло и лазанята се запича за 30 минути.