Кюфтета яхния с яйца
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В купа се слагат каймата, риган, черен пипер, сол, кимион, чубрицата и една глава лук, нарязана на ситно. Всичко се омесва хубаво с ръце, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 15 минути.
-
Останалите две глави лук се нарязват на кубчета, а морковите на кръгчета. Фурната се загрява на 180 градуса.
-
От каймата, с леко намокрени ръце, се оформят стегнати кюфтенца с еднаква големина.
-
В дълбока тава се слага на дъното зехтина, поставят се кюфтенцата, с разстояние едно от друго, прибавят се лука и морковите и тавата се поставя във фурната за 10 минути, да се запекат малко.
-
В друга купа се поставят доматите, червен пипер, малко от магданоза, босилек, мащерка, чесъна, нарязан на едро. Всичко се разбърква.
-
Добавя се и бульона, който е предварително разтворен в 100 мл топла вода.
-
Тавата се изважда от фурната, сипва се доматения сос, разбърква се леко всичко, като се внимава кюфтенцата да не се раздробят, и се покрива с алуминиево фолио.
-
Слага се отново да се пече на 180 С за 40 минути, след което фолиото се маха и между кюфтенцата се поставя по едно яйце предварително разчупено и се посоляват.
-
Пече се отново до готовност на яйцата. Накрая се поръсва със свежи листа магданоз.