Кюфтенца с картофи на фурна
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г кайма
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 бр. червени чушки
- 1/2 вр. магданоз пресен
- 5 щипка чубрица
- 3 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. кимион
- 1.50 кг картофи
- 100 г кашкавал
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 щипка сол
Начин на приготвяне
-
Кюфтенцата се приготвят, като към каймата се прибавят нарязания на ситно лук, изчистената от семето и дръжките чушка. Омесват се заедно със сухите подправки (чубрица, кимион, малко черен пипер) на вкус и магданоза, нарязан на ситно.
-
Оформят се малки, кръгли кюфтенца. Картофите се обелват и нарязват на жулиени. Слагат се в голяма, плитка тава. Овкусяват се със сол, черен и червен пипер. Наливат се 100 мл вода.
-
Кюфтенцата се подреждат върху картофите равномерно. Всичко се полива със зехтин и се поръсва с чубрица.
-
Ястието се пече в загрята фурна за 20 минути, покрито с фолио. Маха се фолиото и се допича до зачервяване. Изважда се и се наръсва с настъргания на ренде кашкавал и се връща да се запече и той.