Къпана питка
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Млякото се затопля и в него се разтваря маята, добавят се последователно олиото, солта и захарта.
-
В отделен съд се разбиват яйцата, като единия жълтък се отделя за намазване. Добавят се и разбитите яйца.
-
Започва да се добавя брашно и се меси до получаването на меко тесто. Слага се в торбичка, в която е сложено олио, за да не залепне тестото за торбичката.
-
В кофа с леко затоплена вода се слага торбичката с тестото. Тестото потъва, но когато е готово и втасало, изплува над водата, така няма опасност да превтаса.
-
Тестото се изважда от торбичката и се разделя на 3 равни топки. Разточват се кори, като всяка се маже с разтопено масло. Слагат се една върху друга и се навиват на руло. Рулото се реже на триъгълници и започват да се редят в тавата, като двете крайчета се слагат по средата.
-
Маже се с разбития жълтък, в които са добавени няколко капки олио и малко прясно мляко.
-
Поръсва се със сусам и се слага в студена фурна на 150 С с вентилатор. Пече се за около 45 мин.