Крем Шибуст
минути
порции
сложност
Съставки
- 450 г захар
- 3 с.л. брашно тип 500
- 1 пак. желатин
- 1 пак. шушулка ванилия
- 45 мл вода
- 6 бр. яйчен белтък
- 2 бр. яйчен жълтък
- 180 мл краве прясно мляко
Начин на приготвяне
-
Млякото, 20 г захар и ванилията се загрява в тиган.
-
Желатина се слагаа да се разтвори в хладка вода.
-
В купа се смесват жълтъците, 250 г захар и брашното.
-
Когато млякото заври, яйчената смес се слага на 3 пъти и се разбърка. След това сместа се връща на котлона и се готви, като се разбърква. Оставя се да поври за няколко минути и се маха от котлона.
-
Сместа се слага в чиста купа, добавя се желатина и се разбърка. Покрива се и се оставя.
-
Останалата захар и водата се слагат в тиган на котлона. След като сместа заври, се добавя към разбитите белтъци и като бавно се разбърква. След това се разбива на силна степен, за да се смеси добре захарния сироп.
-
1/3 от сместа с белтъците се слага към тази с жълтъците. Разбърква се и след това се добавя останалото.
-
Получава се ефирен крем, който може да се използва веднага за десерти или да се съхранява в добре затварящ се съд в хладилника.