Крем шафран с ягоди
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 щипка канела на прах
- 2 щипка шафран
- 2 пак. шушулка ванилия
- 100 мл портокалов сок
- 25 мл коняк
- 50 г нишесте
- 5 бр. яйчен жълтък
- 350 мл сметана течна
- 250 мл краве прясно мляко
- 110 г пудра захар
- 150 бр. блат за тарта
- 300 г портокали
- 300 г ягоди
- 30 г бадеми
Начин на приготвяне
-
Ягодите се нарязват на парченца. Мариноват се в портокаловия сок с 40 г захар и коняка.
-
Измива се 1 портокал и кората му се настъргва.
-
Млякото се кипва с течната сметана, ванилията и канелата. Жълтъците се разбиват със 70 г захар до побеляване. Добавят се нишистето, ароматизираното мляко, шафрана и портокаловите кори. Слага се да кипне, като се разбърква, докато сместа стане на крем. Оставя се да изстине.
-
Блата се нарязва на малки парчета.
-
Портокалите се обелват и се нарязват на кръгчета. Нареждат се покрай стените на купа или чаша. Изсипва се от крема, поръсва се с ягоди, след това отново от крема. Отгоре се поръсва парченца ягоди и портокали и се оставя в хладилник за 3 часа.
-
Преди поднасяне се поръсва с бадеми.