Крем брюле с ром
минути
порции
сложност
Начин на приготвяне
-
Жълтъците се разбиват със захарта и ваниловия екстракт до кремообразна смес.
-
Сметаната се загрява почти до кипене, постепенно се добавя ромът, разбърква се и внимателно се прибавя към разбитите жълтъци при постоянно разбъркване.
-
Сместа се разпределя в 4 огнеупорни форми с обем 125 мл, които се поставят в дълбок съд с топла вода. Водата трябва да достига до средата на формичките с крем и не трябва да завира..
-
Печесе 25-30 минути в предварително загрята на 150 ºС фурна. Готов е, когато средата на крема е като желе при леко разклащане на формата.
-
Изважда се от водната баня, охлажда сеза 2-3 часа в хладилник и се посипва със захар, която трябва да се запече 3 минути на грил или да се карамелизира с горелка.