Начало > Тестени > Козунак със зелен лимон, локум и мак

Козунак със зелен лимон, локум и мак

Козунак със зелен лимон, локум и мак|escape
135
x8
2
135
минути
x8
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. В купа се размива 1/2 ч.ч. брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.

  2. Маята се разтваря с 2 с.л. мляко и 2 с.л. захар и се прибавя към брашнено-млечната смес.

  3. Оставя се настрани, докато шупне.

  4. В голяма купа или тава се пресява брашното заедно със солта и ванилията.

  5. В средата се прави кладенче и се добавят яйцата.

  6. Добавят се лимоновите кори, ромът и сместа с маята.

  7. Замесва се тестото, като от време на време се добавя по малко от разтопеното масло и се меси, докато се поеме цялото брашно.

  8. Меси се 30-40 минути.

  9. Тестото се "бие" 100 пъти в плота, завива се и се оставя на топло да втасва докато удвои обема си.

  10. Тестото се премесва отново, без да се мачка излишно, и се оставя да почине около 30-40 минути.

  11. След всичкото премесване се разделя на 4 еднакви топки. Всяка от тях се прави на фитили, подреждат се по два и се поставя локумът.

  12. Фитилите се усукват по два заедно. Оставят се за 5 минути да си починат.

  13. След последното втасване се намазва с жълтък и се поръсва с маковото семе.

  14. Слага се във форма и се оставя още около 40 минути да втаса.

  15. Пече се на 170ºС около час в средата на фурната.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?