Козунак със зелен лимон, локум и мак
минути
порции
сложност
Съставки
- 8 г маково семе
- 1 с.л. ром
- 1 зелен лимон
- 1 ч.л. сол
- 200 г масло
- 8 яйца
- 14 г суха мая
- 300 г захар
- 300 мл прясно мляко
- 1 кг брашно
- 1 жълтък
- 3 пакетчета шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
В купа се размива 1/2 ч.ч. брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
-
Маята се разтваря с 2 с.л. мляко и 2 с.л. захар и се прибавя към брашнено-млечната смес.
-
Оставя се настрани, докато шупне.
-
В голяма купа или тава се пресява брашното заедно със солта и ванилията.
-
В средата се прави кладенче и се добавят яйцата.
-
Добавят се лимоновите кори, ромът и сместа с маята.
-
Замесва се тестото, като от време на време се добавя по малко от разтопеното масло и се меси, докато се поеме цялото брашно.
-
Меси се 30-40 минути.
-
Тестото се "бие" 100 пъти в плота, завива се и се оставя на топло да втасва докато удвои обема си.
-
Тестото се премесва отново, без да се мачка излишно, и се оставя да почине около 30-40 минути.
-
След всичкото премесване се разделя на 4 еднакви топки. Всяка от тях се прави на фитили, подреждат се по два и се поставя локумът.
-
Фитилите се усукват по два заедно. Оставят се за 5 минути да си починат.
-
След последното втасване се намазва с жълтък и се поръсва с маковото семе.
-
Слага се във форма и се оставя още около 40 минути да втаса.
-
Пече се на 170ºС около час в средата на фурната.