Козунак със стафиди, ром, орехи и бадеми
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява, прави се кладенче и се сипват маята и прясното мляко.
-
Яйцата, без 1 жълтък, захарта, щипка сол, кората от 1 лимон, ванилията и разтопената мазнина се разбиват.
-
Сместа се изсипва в кладенчето и се замесва тестото. Оставя се да втаса.
-
Втасалото тесто се премесва, разстила се с ръце във форма на кора, слагат се накиснатите стафиди в ром и орехите. Завива се на руло и се слага във формата.
-
Когато втаса козунакът, се намазва с разбит жълтък, набождат се бадемите и се поръсва със захар.
-
Пече се за 45 минути в предварително загрята фурна на 170 С.