Козунак с течен шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 650 г брашно
- 175 г прясно мляко
- 40 г масло
- 60 г свинска мас
- 200 г захар
- 1 ч.л. сол
- 3 яйца
- 1 шушулка ванилия
- 15 мл лимонова есенция
- 200 г течен шоколад
- 1/2 кубче мая
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлото мляко с малко захар и малко брашно и се изчаква да втаса.
-
Всички продукти, без ядките и ванилията, се смесват и се омесва тестото. Ако лепне, се добавя още малко брашно.
-
Меси се дълго и енергично. Прибавят се ванилията и лимоновата есенция.
-
Чака се да втаса, след което отново се меси и пак се оставя да втасва.
-
Тестото се разстила и се намазва с шоколада. Сплита се на плитка, оставя се да втасва във фурната на 50 ºС.
-
След като втаса, фурната се увеличава на 150ºС за 10 минути, след това се увеличава на 170ºС. Пече се до готовност.