Козунак с филирани бадеми
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 г мая
- 1 кг брашно
- 250 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- 80 г масло
- 250 г захар
- 1 ч.л. сол
- 5 яйца
- 1 шушулка ванилия
- 50 г бадеми
Начин на приготвяне
-
Маята се разбърква с малко брашно и прясно мляко. Оставя се 20 минути, за да набухне.
-
Всички други продукти се затоплят леко и се смесват с маята.
-
Меси се продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. "Бие" се 100 пъти в масата и се оставя да втасва за не повече от 60 минути.
-
Тестото се оформя като козунак, намазва се с жълтък и се поръсва с бадемите.
-
Пече се 20-30 минути в предварително загрята фурна на 220 ºС.