Начало > Десерти > Козунак с червени боровинки

Козунак с червени боровинки

Козунак с червени боровинки|escape
90
x6
1
90
минути
x6
порции
1
сложност

Съставки

  • 5 кап. есенция ром
  • 100 г захаросани плодове
  • 50 г червени боровинки сушени
  • 150 г захар
  • 1 с.л. оцет
  • 50 г мас
  • 70 г краве масло
  • 1 щипка сол
  • 1 бр. яйчен белтък
  • 4 бр. яйца
  • 20 г мая
  • 150 мл краве прясно мляко
  • 500 г брашно тип 500

Начин на приготвяне

  1. Всички продукти трябва да са със стайна температура, помещението, в което ще се меси козунака да е по възможност затоплено. Времето за печене зависи от фурната, затова е необходимо наблюдение.

  2. Захарта за поръсване накрая се смесва с 1 с. л. вода и се намачква, за да се овлажни, това ще попречи при печене да потъмнее и загори.

  3. Брашното се пресява три пъти, за да може да влезе въздух в него.

  4. Млякото се затопля и в него се разтваря 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, добавя се половин кубче мая и се оставя да шупне.

  5. Прави се кладенче в пресятото брашно и се слагат оцета, солта и разбитите със захарта яйца. Всичко се замесва, като постепенно се добавя и млякото с маята. Меси се до получаване на меко тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно.

  6. Готовото тесто се удря 100 пъти в масата или плота, като на интервали се меси и му се добавя масло и мас до пълното им поемане.

  7. Оставя се да втаса на топло, докато утрои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението, около 2 часа.

  8. Червените боровинки се смесват с рома и нарязаните захаросани плодове (резанки).

  9. Когато тестото е видимо втасало, се премесва отново и се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кора с дебелина 1.5 см, поръсва се с микса от боровинки и резанки и се навива на руло. Така се процедира с трите части.

  10. Форма или тава с диаметър 28-30 см се намазва с масло и се поставя на дъното хартия за печене. Едното руло сe навива на охлюв и се поставя в средата, другите две се увиват около него.

  11. Така оформеният козунак се оставя още 1 час да втаса и удвои обема си.

  12. Пече се на 170 С за 20 мин, изважда се и се намазва с разбит белтък и се поръсва с мокра захар.

  13. Пече се още 40 мин на 180 С.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?