Козунак с червени боровинки
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Всички продукти трябва да са със стайна температура, помещението, в което ще се меси козунака да е по възможност затоплено. Времето за печене зависи от фурната, затова е необходимо наблюдение.
-
Захарта за поръсване накрая се смесва с 1 с. л. вода и се намачква, за да се овлажни, това ще попречи при печене да потъмнее и загори.
-
Брашното се пресява три пъти, за да може да влезе въздух в него.
-
Млякото се затопля и в него се разтваря 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, добавя се половин кубче мая и се оставя да шупне.
-
Прави се кладенче в пресятото брашно и се слагат оцета, солта и разбитите със захарта яйца. Всичко се замесва, като постепенно се добавя и млякото с маята. Меси се до получаване на меко тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно.
-
Готовото тесто се удря 100 пъти в масата или плота, като на интервали се меси и му се добавя масло и мас до пълното им поемане.
-
Оставя се да втаса на топло, докато утрои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението, около 2 часа.
-
Червените боровинки се смесват с рома и нарязаните захаросани плодове (резанки).
-
Когато тестото е видимо втасало, се премесва отново и се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кора с дебелина 1.5 см, поръсва се с микса от боровинки и резанки и се навива на руло. Така се процедира с трите части.
-
Форма или тава с диаметър 28-30 см се намазва с масло и се поставя на дъното хартия за печене. Едното руло сe навива на охлюв и се поставя в средата, другите две се увиват около него.
-
Така оформеният козунак се оставя още 1 час да втаса и удвои обема си.
-
Пече се на 170 С за 20 мин, изважда се и се намазва с разбит белтък и се поръсва с мокра захар.
-
Пече се още 40 мин на 180 С.