Коледен пудинг (Англия)
минути
порции
сложност
Съставки
- 350 г стафиди
- 175 г касис
- 20 г портокалова кора
- 20 г лимонова кора
- 60 г захаросани портокалови кори
- 60 г бадеми
- 1 бр. моркови
- 150 мл бренди
- 50 мл портокалов ликьор
- 175 г захар Мусковадо
- 175 г галета
- 125 г брашно с набухвател
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 175 г краве масло
- 2 бр. яйца
- 140 г коктейлни череши
Начин на приготвяне
-
Плодовете, черешите, бадемите, цитрусовите кори и настъргания морков, брендито и ликьора се смесват и разбъркват. Покриват се и се оставят за една нощ да се накиснат добре.
-
Всички сухи съставки се смесват и се добавят и „пияните“ плодове. Слагат се в маслото, добавят се яйцата и се разбърква добре.
-
Дълбока, кръгла купа подходяща за печене се намазнява и се покрива с хартия за печене.
-
Сместа се слага постепенно в купата и се натиска с опакото на лъжицата по стените, които ще са повърхността, която ще се яви отдолу, когато се обърне коледния пудинг.
-
Покрива се с двоен пласт пергаментова хартия, която по ръба на съда се завързва с конец, така че хартията да е стегната около купата.
-
На котлона се слага широка тенджера, като на дъното й се поставя една обърната чинийка, върху нея се слага купата с коледния пудинг. Налеива се вода до половината на купата. Готви се на водна баня за около 6 часа. Долива се с вода, колкото е необходимо.
-
Пудинга може да се направи и във фурната, като се сложи в тава с вода, всичко се покрие с фолио и се готви за същото време на 160- 140 С.
-
След като пудингът е готов, се охлажда и се съхранява на студено и сухо място. Пудингът може да издържи така за срок от една година.
-
В деня, в който ще се сервира отново се слага на водна баня за 1 час, обръща се от купата и се декорира. Топка сладолед и малко сметана са подходяща гарнитура към пудинга.