Киш с гъби и праз
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Сложете брашното в купа, добавете нарязаното на кубчета студено масло и щипка сол и разбъркайте добре, докато сместа стане на трохи. Добавете разбитото яйце и 1 ч.л. студена вода разбъркайте до ронлива тесто.
-
Омесете за кратко, докато стане гладко, увийте във фолио за свежо съхранение и охладете в хладилник за 30-40 минути.
-
В тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и 15 г масло и запържете половината гъби до златисто за 7-8 минути. Извадете ги в купа, сложете 2 с.л. зехтин и 15 г масло и изпържете останалите гъби.
-
В същия тиган загрейте останалите зехтин и масло и сотирайте нарязания на колелца праз и чушката нарязана на тънки ивички за 4-5 минути.
-
Изсипете в купата при гъбите, овкусете със сол и черен пипер и охладете за 10 минути, като разбъркате няколко пъти.
-
В купа разбийте яйцата и млякото, подправете със сол и черен пипер, сложете мащерката и половината от сиренето настъргано на едро ренде. Разбъркайте и изсипете при зеленчуците.
-
Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност и го поставете в тавичка с диаметър 23 сантиметра, като покриете и стените. Изрежете тестото което излиза от ръба на съда и изсипете плънката.
-
Сложете отгоре останалото сирене нарязано на кубчета и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
-
Охладете за 5 минути преди да извадите от формата. Може да поднесете както топъл, така и охладен до стайна температура.
Стоян Георгиев