Кисело зеле на фурна по унгарски
минути
порции
сложност
Съставки
- 750 г кисело зеле
- 70 г мас
- 2 бр. дафинов лист
- 250 г ориз
- 1 гл. лук кромид стар
- 400 г кайма
- 2 бр. наденица
- 400 мл сметана течна
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Зелето се нарязва и се запържва в 50 г мас. Добавят се 250 мл вода, дафиновите листа и пипер на вкус и се задушава за 50 минути (трябва да остане на мазнина).
-
Слагат се да заврат 750 мл подсолена вода, добавя се ориза и се вари 12 минути.
-
Лука се обелва и нарязва, сварява се в 5 с.л. вода, докато тя се изпари.
-
Каймата се подправя със сол и пипер, добавят се 20 г мас към лука и каймата се запържва с него.
-
Добавя се ориза. Наденицата се нарязва. Намазнява се огнеупорен съд и се нареждат последователно зелето, каймата с ориза и надениците, като се завърши със зеле.
-
Залива се със сметана и се пече 30-40 минути на 225-250 С.