Кифлички със сладко от праскови
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 с.л. суха мая
- 1 с.л. прясно мляко
- 2 с.л. захар
- 300 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 1 ч.л. сол
- 20 г масло
- 120 г сладко
- 1 яйце
- 1 ч.л. олио
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в половината топло мляко заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя на топло за 10 минути.
-
Брашното се пресява със солта. Добавят се останалите части захар и мляко, както и шупналата мая.
-
Омесва се тесто, като накрая се прибавя маслото. Меси се още 10-15 минути до еластично и нелепнещо тесто.
-
Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа, която се покрива с кърпа. Тестото се оставя на топло да втаса за около 40 минути.
-
Готовото тесто се разделя на 16 еднакви по размер топки, всяка от които се разточва на малък овален лист с дебелина около 0,5 см. В единия край се слага по малко от сладкото, а в срещуположния се правят 3 вертикални на пълнежа разреза.
-
Кифличките се навиват и се нареждат на разстояние една от друга в намаслена тава с „шева“ отдолу и нарезът - отгоре. Покриват се и се оставят да втасат за около 15 минути. След това се намазват с разбитото с мляко и олио яйце.
-
Пекат се 10-15 минути в предварително загрята на 220 ºС фурна до златисто.