Кексова баклава
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 г краве масло
- 1 бр. лимон
- 3 ч.ч. вода
- 400 г кори за баница
- 1.50 ч.ч. орехови ядки смлени
- 150 мл краве кисело мляко
- 1 бр. бакпулвер
- 4 бр. яйца
- 100 мл олио
- 4 ч.ч. захар
- 1.50 ч.ч. брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
Приготвя се кексовата плънка, като се разбиват с миксер яйцата с 1ч.ч от общото количество захар на пяна. Постепенно се добавят олиото и киселото мляко и накрая се прибавят пресятото брашно с бакпулвера и орехите, като се размесва с шпатула до пълното хомогенизиране.
-
Корите за баница се разделят на две равни части, тавата се намазнява и в нея се слага едната част, като всяка кора се ръси с масло поотделно.
-
Изсипва се кексовата смес и върху нея се редят другата част от корите, като отново всяка се ръси с масло.
-
Баклавата се пече на 170 С за 40 минути, след което се нарязва и се оставя да изстине. За да не изтече плънката, баклавата се изпича и тогава се разрязва.
-
През това време се приготвя захарния сироп на котлона, като се смесват останалата захар (3 ч.ч.) с водата, настърганата кора на лимона и сока от едната му половина, докато се посгъсти и стане на сироп.
-
Баклавата се залива и се оставя за 6 часа да се охлади и да поеме сиропа, а най-вкусна е на другия ден.