Кекс с малини и шоколадова глазура
минути
порции
сложност
Съставки
- 470 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 5 яйца
- 370 г захар
- 160 г масло
- 250 мл прясно мляко
- 1 с.л. лимонова кора
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 шушулка ванилия
- 1 ч.ч. малини
-
за глазурата:
- 250 г бял шоколад
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта.
-
В купа се разбъркват захарта с яйцата до побеляване.
-
Добавя се маслото и се разбива.
-
Добавят се млякото, лимоновата кора, сокът и ванилията.
-
Разбърква се и се добавя брашното. Бърка се до хомогенност.
-
Прибавят се малините, предварително оваляни в брашно, и се разбърква внимателно с лъжица.
-
Сместа се излива в намазнена и набрашнена форма.
-
Пече се в предварително загрята на 180 ºС фурна за 40-45 минути.
-
Кексът се изважда и се оставя за 10-15 минути, като през това време се разтопява шоколадът на водна баня.
-
Когато кексът поизстине, се залива с разтопения на водна баня шоколад.